Doula-Lena/Lena Loheim Kangevik

”Varje gravid kvinna kan lära känna sin urkraft och har rätt att föda sitt barn i en trygg miljö efter sina egna önskemål. Och varje liten bebis har rätt att födas i en harmonisk och kärleksfull omgivning.
Det är därför jag arbetar som doula.”

Jag och mitt barnbarn Pella.

Att vara gravid och vänta ett alldeles nytt litet liv är en välsignelse och en stor händelse i varje förälders liv. Under graviditeten känner många kvinnor omvälvande känslor från skörhet till en stark urkraft långt där inne, nedärvd genom generationer och åter generationer av kvinnor. Ändå kan den starkaste kvinna tvivla på sin egen förmåga att föda och ta hand om ett nytt litet liv. En del känner oro och rädsla och kanske till och med ångest inför den kommande förlossningen. Andra kanske bara vill ha stöd att hålla fast vid sin tro på sig själva och få hjälp att förverkliga sina önskemål.

Här kan jag hjälpa till, framförallt som doula men också med hjälp av mina kunskaper som psykosyntesterapeut (just nu under utbildning).

Varför ta hjälp av en doula?

En doula är ett icke-medicinskt stöd vid graviditet och förlossning och allt fler blivande föräldrar i Sverige väljer att anlita en doula.

Det finns de som är kritiska till svensk förlossningsvård, andra är oerhört tacksamma över den hjälp de fått under förlossningen och eftervård. Jag tycker dock att de flesta barnmorskor och övrig personal som arbetar med förlossningar i Sverige i dag är fantastiska. Men de har ofta en tung arbetsbörda med många förlossningar som pågår på en och samma gång.

Det gör att födande till stor del får klara sig själva genom förlossningen. Då är det skönt att ha en trygg och kunnig doula vid sin sida. Både för dig som ska föda och din eventuella partner. Dessutom visar flera internationella undersökningar att de som fött barn med stöd av en doula bland annat har färre interventioner, som färre kejsarsnitt, än de som inte haft doula.

Därför blev jag doula

Jag har alltid varit fascinerad av förlossningar. Faktiskt av födslar i stort. Mitt intresse började redan när jag var liten och bodde på landet utanför Kalmar där jag växte upp med hästar, kossor, hundar, katter och allehanda djur som med jämna mellanrum födde nya små ungar. Jag förundrades om och om igen över hur alla dessa mammor kunde veta exakt vad de skulle göra och när.

För några år sedan var jag i Zambia och huvudstaden Lusaka. Där fick jag förmånen att under ett par dagar följa med två svenska barnmorskestudenter på deras praktik. Den upplevelsen förändrade mitt liv.

En dag var jag på en förlossningsmottagning i en förort till Lusaka. Och jag lovar, den var väldigt, väldigt annorlunda mot de förlossningsavdelningar vi är vana vid i Sverige! De blivande mammorna satt i kö på skraltiga stolar i ett enkelt väntrum. Bakom en dörröppning, täckt av ett skynke, låg tre kvinnor i rad på enkla britsar och födde. När en kvinna fött färdigt fick hon gå vidare med sin bebis till en stor vilosal med en massa sängar. Fattigdomen och enkelheten var tydlig. Och parallellt med det sträva och barska hos personalen fanns där också närhet och empati i rummet.

På den här kliniken fick jag var med om cirka tio olika förlossningar. Bland annat en alldeles för ung mamma som hade en svår och utdragen förlossning, en annan kvinna födde sitt barn med sätet först, en trebarnsmamma kom sjungande och gungande och i princip skrattade ut sin bebis. Den unga mamman tog mycket av min oro och empati. Men när ett helt gäng med glada och högljudda kvinnor från hennes by kom till vilosalen för att stödja henne, insåg jag att ”det här kommer att gå bra”.

Efter upplevelsen i Lusaka bestämde jag mig för att utbilda mig till doula. I dag hjälper jag gravida och födande kvinnor och deras eventuella partner att så långt det går få uppleva den förlossning de helst önskar.

Så här arbetar jag som doula

Som doula är jag kunnig, trygg, lugn och empatisk. Med hjälp av närhet och de doula-verktyg som behövs skapar jag den stämning i förlossningsrummet som behövs för att den födande mamman utan rädsla ska lita på att hennes kropp vet exakt vad den ska göra. Jag är också handlingskraftig när det behövs och brukar kalla mig för den födandes ”advokat”. Medan du som mamma får lugn att koncentrera dig på värkarbetet och födandet så håller jag reda på vad som händer i rummet i övrigt. Personalen blir till exempel påmind om förlossningsbrevet och jag ser till att mammans önskemål följs så långt det går. Behöver jag ifrågasätta något så gör jag det. Det har till exempel hänt att jag bett om en annan barnmorska, detta för att den viktiga personkemin inte funnits där.

Mitt mål som doula är en lycklig och harmoniskt nybliven mamma och finns en partner ska ni båda helst vara över öronen förälskade i varandra när förlossningen är över. På köpet får den nya bebisen en alldeles underbar start på livet. För är det något som är ett mirakel, så är det en nyfödd bebis…

Mitt doula-upplägg

Jag är medlem i ODIS; Organisationen Doulor i Sverige, och arbetar som doula i Stockholmstrakten. Ibland kan jag även ta uppdrag i Kalmar och på Öland, framför allt sommartid.

Efter en första kontakt via e-post eller telefon träffas vi för ett första förutsättningslöst möte där du/ni får se om det är just mig ni vill ha som doula. När vi kommit överens om uppdraget skriver vi ett kontrakt.

I doulauppdraget ingår två möten innan beräknad förlossning (bf). Under det ena mötet pratar vi fakta, om din graviditet, dina/era förväntningar och förhoppningar, med mera. Det andra mötet består till stor del av praktiska tips och övningar. En vecka innan bf startar min jour. Jag är sedan tillgänglig dygnet runt fram till två veckor efter bf. Jouren innebär att jag ska kunna inställa mig inom två timmar när det är dags. I uppdraget ingår en backup-doula som du/ni också får träffa. Om jag blir sjuk eller något annat händer ska ni vara trygga med att ni alltid har en doula med er.

Kostnaden för ett doulauppdrag är 11 500 kr inklusive moms. Vill du fakturera genom ett företag tillkommer moms på 25 procent.

Vill du veta mer om mig och vad det innebär att anlita mig som doula så tveka inte att kontakta mig! Vill du träffa mig börjar vi med ett förutsättningslöst och avgiftsfritt samtal.

Just nu kan jag endast ta emot enstaka uppdrag men har jag doulat för dig tidigare så har du förtur. Jag ser fram emot att höra av dig!